bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Pijane śliwki w czekoladowym cieście

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

I znów zatęskniliśmy za czekoladowym ciastem!

Pijane śliwki w czekoladowym cieście Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pijane śliwki w czekoladowym cieście

 

  • 100 g suszonych śliwek
  • 4 łyżki alkoholu (brandy lub rumu)
  • 25 g kakao
  • 100g czekolady gorzkiej (co najmniej 70% suchej masy kakaowej)
  • 50 g masła
  • 175 g cukru pudru
  • 4 duże białka
  • 85 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 330 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Pijane śliwki w czekoladowym cieście
W misce śliwki zalać alkoholem i pozostawić na około 30 minut aż alkohol zostanie wchłonięty. Rozgrzać piekarnik do 175st. Tortownice (o średnicy 21) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do garnuszka dodać kakao, połamaną na kawałki czekoladę, masło i 140g cukru pudru, dodać 100ml gorącej wody i delikatnie podgrzewać mieszając, aż wszystko sie połączy Pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodać pozostały cukier puder. Przesiać mąkę i cynamon, wsypać do przestudzonej czekolady, wymieszać aż do połączenia się. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Ciasto wlać do formy, na wierzch ułożyć śliwki. Polać resztą alkoholu który został ze śliwek i piec około 30 minut do suchego patyczka. Podać z ubitą śmietaną kremówką.
Pijane śliwki w czekoladowym cieście
Czekoladowe ciasto i pijane śliwki z bitą śmietaną