tuptusp

tuptusp

Kucharz
[Przepisów: 13]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pijany kurczak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kurczak w panierce piwnej :)

Pijany kurczak

Składniki:

Pijany kurczak

 

 

Sposób przygotowania:

Pijany kurczak
Na początek szykujemy masło czosnkowe (masło, czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz), którym smarujemy pokrojoną bagietkę. Tak przygotowaną odstawiamy na bok. Sos: kroimy papryki w drobną kostkę, tak samo postępujemy z cebulą. Wrzucamy to na rozgrzany olej (niewielką ilość), kiedy cebula się zeszkli dodajemy sos Łowicz,gotujemy aż papryka będzie męka. Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy może doprawić sos chili. Tak przygotowany sos odstawiamy do ostudzania a następnie do lodówki do schłodzenia. Piersi z kurczaka kroimy w paski około 3/1 cm, w miseczce przyprawiamy go odrobiną oleju(aby przyprawy lepiej się nam rozprowadzały), pieprzem i solą. Tak przygotowaną pierś wstawiamy do lodówki. Ciasto: mąkę pszenną i kukurydzianą przesiewamy przez sito, dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, curry i wlewamy powoli schłodzone piwo, mieszając całość. Ciasto powinno wyglądać jak na naleśniki. Kiedy mamy już wszystko przygotowane, wstawiamy warzywa do garnka do gotowania na parze( mieszankę możemy kupić lub też sami możemy skomponować według naszego podniebienia). Grzanki do piekarnika. Pierś kurczaka wrzucamy do miski z ciastem (możemy też moczyć każdy kawałek z osobna jednak ja uważam że tak jest szybciej i lepiej) i zaczynamy smażyć w głębokim oleju (w garnku lub frytkownicy). Smażymy tak długo aż kawałki zaczną wypływać na powierzchnię (podobno jest to znak że mięso jest już gotowe jednak ja nie zawsze stosuję się do tego). Wszystko razem podajemy jak na zdjęci (jednak wszystko zależy od naszej fantazji jak to w kuchni ;)) Smacznego!