Strona główna Pijany murzyn pod pierzyną

Pijany murzyn pod pierzyną

Ciasta « poprzedni | następny »
lena - Przepis na: Pijany murzyn pod pierzyną offline

Szef Kuchni
Przepisy: 53
Pijany murzyn pod pierzyną
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 5

Jeśli chcemy mieć trzeźwego murzyna,wystarczy wiśnie z kompotu odsączyć i rozłożyć na cieście bez zalewania ich wódką:)


trudność: łatwe
czas:

Pijany murzyn pod pierzyną - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • Do przełożenia ciasta:
  • 1 kg wiśni bez pestek(świeże,mrożone,z kompotu)
  • 1 litr śmietany 30%lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 1 szklanka wódki

Pijany murzyn pod pierzyną - PRZYGOTOWANIE:

Wiśnie wcześniej zalać wódką na 2 godziny. Jajka utrzeć z cukrem,w trakcie ucierania dodawać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę, proszek do pieczenia i na koniec ucierania olej. W szerokiej blaszce wysmarowanej margaryną i oprószoną tartą bułką upiec ciasto w temp. około 200 stopni C. Po upieczeniu, ciasto wystudzić, ściąć wierzch ciasta i pokruszyć do miski. Wiśnie osączone wyłożyć na ciasto, na wiśnie wyłożyć lekko tężejącą galaretkę. Ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru i wyłożyć na galaretkę. Na śmietanę posypać pokruszone ciasto z miski.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pijany murzyn pod pierzyną (strona 1 z 1)  
Gość

arcof
gość

2008-10-29 20:27
Ale co z tym: 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki. W opisie przygotowania nie uwzględniono tej pozycji.
Skomentuj
Oceń:
0
lena

lena
offline

2008-11-07 17:24
dżem z czarnej porzeczki jest w składnikach ciasta,więc dodajemy go pod koniec ucierania ciasta:)
Skomentuj
Oceń:
0
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2008-11-08 19:19
upieklam,jest bardzo dobry polecam!!!














































Skomentuj
Oceń:
3
booboo

booboo
offline

2008-11-18 21:26
Ten pijany murzyn to poezja dla podniebienia!!!Przepyszny:)!
Skomentuj
Oceń:
30
booboo

booboo
offline

2009-12-23 16:26
I po raz kolejny zagości ten murzynek na moi stole jest bosko pyszny !!!Wyjatkowo polecam !
Skomentuj
Oceń:
0
booboo

booboo
offline

2010-08-29 11:13
Uwielbiam ten przepis, ciasto jest pierwsza klasa!
Skomentuj
Oceń:
0
booboo

booboo
offline

2011-06-03 11:32
po raz koljeny bede robic tego torcika ;)jest przepyszny i bardzo "wyjsciwy"polecam:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Orzechowy z bezą Babka piernikowa Ciasto  chmurka
Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami Drożdżówki z dżemem jagodowym
Pełnoziarnista tarta z jabłkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami Torcik bezowy z kremem toffi
Mocno kokosowe ciacho Sernik na zimno z bananami Marchwiowy metrowiec

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane