Strona główna Pijany murzyn pod pierzyną

Pijany murzyn pod pierzyną

Ciasta « poprzedni | następny »
lena

Szef Kuchni
Przepisy: 53
Pijany murzyn pod pierzyną
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 5

Jeśli chcemy mieć trzeźwego murzyna,wystarczy wiśnie z kompotu odsączyć i rozłożyć na cieście bez zalewania ich wódką:)


trudność: łatwe
czas:

Pijany murzyn pod pierzyną - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • Do przełożenia ciasta:
  • 1 kg wiśni bez pestek(świeże,mrożone,z kompotu)
  • 1 litr śmietany 30%lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 1 szklanka wódki

Pijany murzyn pod pierzyną - PRZYGOTOWANIE:

Wiśnie wcześniej zalać wódką na 2 godziny. Jajka utrzeć z cukrem,w trakcie ucierania dodawać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę, proszek do pieczenia i na koniec ucierania olej. W szerokiej blaszce wysmarowanej margaryną i oprószoną tartą bułką upiec ciasto w temp. około 200 stopni C. Po upieczeniu, ciasto wystudzić, ściąć wierzch ciasta i pokruszyć do miski. Wiśnie osączone wyłożyć na ciasto, na wiśnie wyłożyć lekko tężejącą galaretkę. Ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru i wyłożyć na galaretkę. Na śmietanę posypać pokruszone ciasto z miski.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pijany murzyn pod pierzyną (strona 1 z 1)  
Gość

arcof
gość

2008-10-29 20:27
Ale co z tym: 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki. W opisie przygotowania nie uwzględniono tej pozycji.
Skomentuj
Oceń:
0
lena

lena

2008-11-07 17:24
dżem z czarnej porzeczki jest w składnikach ciasta,więc dodajemy go pod koniec ucierania ciasta:)
Skomentuj
Oceń:
0
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl

2008-11-08 19:19
upieklam,jest bardzo dobry polecam!!!














































Skomentuj
Oceń:
3
booboo

booboo

2008-11-18 21:26
Ten pijany murzyn to poezja dla podniebienia!!!Przepyszny:)!
Skomentuj
Oceń:
30
booboo

booboo

2009-12-23 16:26
I po raz kolejny zagości ten murzynek na moi stole jest bosko pyszny !!!Wyjatkowo polecam !
Skomentuj
Oceń:
0
booboo

booboo

2010-08-29 11:13
Uwielbiam ten przepis, ciasto jest pierwsza klasa!
Skomentuj
Oceń:
0
booboo

booboo

2011-06-03 11:32
po raz koljeny bede robic tego torcika ;)jest przepyszny i bardzo "wyjsciwy"polecam:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Strudel jabłkowo orzechowy Jabłecznik z dodatkiem śmietany Rolada jabłkowo - truskawkowa
Sernik w cieście czekoladowo - kawowym Cytrynowo-kokosowa babka Biszkopt przekładany serkiem homogenizowanym
Drożdżówka z budyniem i kruszonką Sernik  z  masą  krówkową Ciasto jabłkowe zielone
Kruchy placek z jabłkami Amarantusowa szarlotka z budyniem Jabłecznik z budyniem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane