akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pijany przekładaniec (pijak)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Myślę, że to ciacho jest doskonałe na różnego rodzaju imprezy. Mak, kokos, krem budyniowy, to wszystko wyśmienicie razem smakuję. Serdecznie polecam! :)

Pijany przekładaniec (pijak) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pijany przekładaniec (pijak)

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubiony dżem, np. truskawkowy

 

  • Beza makowo-kokosowa:
  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g maku
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 150 ml śmietany 36%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

 

  • Dodatkowo:
  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szkl. alkoholu, np. likier amaretto (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Pijany przekładaniec (pijak)
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C około 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 2. Beza makowo-kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier puder, miksować. Wsypać proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mak, dobrze wmieszać do piany. Piec w tej samej tortownicy, co biszkopt w 175st.C około 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 3. Masa budyniowa: Mleko zagotować z cukrem. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem i mąkami. Mieszankę przelać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając ugotować budyń. Zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania puszystego i gładkiego kremu. 4. Biszkopt wysmarować dżemem, na dżem wyłożyć połowę kremu budyniowego. Całość przykryć bezą makowo-kokosową. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu. Biszkopty maczać w alkoholu (opcjonalnie) i układać na kremie. 5. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z śmietaną. Gdy zacznie gęstnieć, wylać ją na ciasto. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
Pijany przekładaniec (pijak)
Przyklejanie biszkoptów do kremu budyniowego.
Pijany przekładaniec (pijak)
Polanie ciasta pyszną polewą czekoladową.