Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

SUPERPRZEPIS

Pijany torcik

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczny i bardzo wilgotny biszkopt połączony z prostą do przygotowania masą.

Pijany torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pijany torcik

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szczypt soli
  • 2 szczypty czerwonego barwnika spożywczego
  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu malinowego
  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego
  • pół szklanki ponczu z rumu i herbaty
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 25 dag margaryny

Sposób przygotowania:

Pijany torcik
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziły. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i barwnikiem spożywczym. Żółtka jaj miksujemy z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powinna być prawie biała. Białka jaj po schłodzeniu miksujemy z solą, gdy będą sztywne dodajemy pozostały cukier i ubijamy na sztywno. Następnie do białek dodajemy pianę, a później mąki i mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy ją do tortownicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułka tartą i pieczemy około 30 minut. Na mleku gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt kroimy na pół, żeby powstały dwa blaty. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce budyniu. Blaty biszkoptowe nasączamy ponczem. Spodni smarujemy dżemem i przekładamy je masą. Pozostałą masę wykorzystujemy na posmarowanie wierzchu i boków ciasta. Na wierzchu posypujemy je posiekanymi orzechami włoskimi.
Pijany torcik
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i barwnikiem.
Pijany torcik
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Pijany torcik
Żółtka łączymy z białkami oraz mąkami i mieszamy.
Pijany torcik
Ciasto pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka