Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pikantna pizza z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pizza z dodatkiem pikantnego ketchupu jest oryginalna i smaczna. Ketchup ostry można zamienić na łagodny.

Pikantna pizza z mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna pizza z mozzarellą

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży
  • 2/3 szkl wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Pozostałe dodatki:
  • 10-15 dag kiełbasy wiejskiej
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki majonezu light
  • 1 łyżka oregano
  • 15 dag pieczarek brązowych
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 10 dag mozzarelli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantna pizza z mozzarellą
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Następnie wsypać przesianą mąkę, dodać ketchup i koncentrat, wymieszać. Pod koniec dodać olej i sól, wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować krążek i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na kilka minut. Następnie posmarować majonezem, posypać suszonym oregano. Umyte pieczarki i obraną cebulę pokroić, wyłożyć na ciasto. Ułożyć plasterki kiełbasy, posypać żółtym serem i kuleczkami mozzarelli. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. 
Pikantna pizza z mozzarellą
Do rozczynu dodać ketchup i pozostałe składniki
Pikantna pizza z mozzarellą
Uformować krążek posmarować majonezem i posypać oregano
Pikantna pizza z mozzarellą
Wyłożyć pokrojone pieczarki cebulę i kiełbasę
Pikantna pizza z mozzarellą
Posypać startym serem i kuleczkami mozzarelli