Pikantna potrawka z tofu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwa w przygotowaniu i pikantna potrawa o delikatnie fasolowym posmaku będzie stanowiła interesujące urozmaicenie menu

Pikantna potrawka z tofu

Składniki:

Pikantna potrawka z tofu

 

  • Pikantna potrawka z tofu będzie stanowiła interesujące urozmaicenie menu i jest ciekawym pomysłem na wprowadzenie tofu do jadłospisu.

 

  • 3 opakowania tofu naturalnego Polsoja
  • 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego
  • 2 łyżki chilli bean sauce
  • 1 łyżka pasty Blackbean
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sproszkowanej chilli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¼ szkl oleju z orzeszków ziemnych lub oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szalotki (białe i zielone części)
  • ¼ szkl. wina ryżowego (można zastąpić brandy)
  • 1 średni por (białe i zielone części)
  • ½ szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ szkl posiekanej kolendry

 

  • do kupienia w Internecie, sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach z produktami azjatyckimi

 

Sposób przygotowania:

Pikantna potrawka z tofu
1. Na suchej patelni prażyć pieprz seczuański ok. 3-5 minut; zdjąć z patelni, ostudzić i zemleć na drobny proszek;

2. W dużym zagotować litr wody i dodać pokrojone w kostkę tofu. Gotować bez przykrycia ok. 5 min, następnie wyjąć tofu łyżką cedzakową i odstawić.

3. W małej miseczce wymieszać: chilli bean sauce, pastę Blackbean, 2 łyżki sosu ostrygowego i chilli w proszku.

4. W kolejnej małej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami wody i odłożyć na bok.

5. Rozgrzać na patelni olej, dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szalotkę. Po minucie dodać wino ryżowe, a po ok. 2 minutach wcześniej przygotowaną pastę z chilli bean sauce. Gotować ok. minutę.

6. Następnie dodać tofu, bulion warzywny, sos sojowy i 2 łyżki sosu ostrygowego. Doprowadzić potrawę do wrzenia i wlać (cały czas mieszając) do garnka mieszaninę mąki ziemniaczanej i wody. Potrawę należy gotować jeszcze ok. minutę po zagotowaniu.

7. Garnek zdjąć z ognia i dodać posiekaną kolendrę i pieprz seczuański.



Potrawką można podawać z ryżem, makaronem gryczanym lub pieczywem.