eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pikantna szpikowana wołowina Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna marynowana,szpikowana wołowina z piekarnika.

Pikantna szpikowana wołowina Eli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pikantna szpikowana wołowina Eli

 

  • 1.2 kg wołowiny pieczeniowej
  • 25 dkg słoniny wedzonej lub boczku wędzonego
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 1 duża główka czosnku
  • marynata:
  • 1 marynata pikantna
  • 12 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosera

 

  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki sosera
  • rękaw do pieczenia w piekarniku
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pikantna szpikowana wołowina Eli
Wołowinę umyć i osuszyć papierowyn ręcznikiem.Słoninę pokroić w długie słupki(słupki można wcześniej zamrozić).Ogórki pokroić wzdłuż w słupki,czosnek w grubsze plastry.W mięsie (w poprzek włókien) cienkim długim nożem zrobić nacięcia.W każde nacięcie włożyć słoninę,ogórka i kilka plasterków czosnku.Wymieszać marynatę pikantną,olej,czosnek granulowany i soser.Marynatą zalać mięso i włożyć do lodówki na 12 godzin.4 łyżki sosera wymieszać z 500 ml wody.Cebulę drobno posiekać.Mięso wyjąć z marynaty i oczyścić.Jeden koniec rękawa spiąć zaciskiem i włożyć mięso.Dodać cebulę,soser z wodą i spiąć drugi koniec.Całość ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 60 minut.Wyjąć blaszkę z piekarnika,ostrożnie rozciąć rękaw,rozchylić.Włożyć mięso jeszcze do piekarnika na 30 minut,żeby się zrumieniło.Co jakiś czas polewać wytworzonym sosem.Mięso wyjąć,sos zlać,zmiksować i ewentualnie zagęścić mąką wymieszaną z wodą.Mięso pokroić w plastry.Sos podać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam wołowinę z kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii) i młodą kapustą zasmażaną przepis w mojej galerii).
Pikantna szpikowana wołowina Eli
Etap 1
Pikantna szpikowana wołowina Eli
Etap 2