monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pikantna zapiekanka makaronowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Moja propozycja na sobotni obiadek - sycący i dosyć rozgrzewający za sprawą papryczki pepperoni:)

Pikantna zapiekanka makaronowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna zapiekanka makaronowa

 

  • 25 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1,5 szklanki makaronu łazanki
  • 0,5 szklanki drobnego makaronu ( ja miałam małe muszelki)
  • 2 średniej wielkości papryki konserwowej czerwonej
  • 1-1,5 papryki peperoni ( ja dałam 1,5 i było ciut za ostre:))
  • 170 g pieczarek
  • 3 małe cebule
  • 1 pomidor
  • 3-4 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 8 długich plastrów cukinii
  • 2 serki topione (małe trójkąciki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wrzątku
  • 10 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki margaryny do smażenia
  • 3 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Pikantna zapiekanka makaronowa
Przygotowanie sosu: Cebulę pokroić w mała kostkę i zeszklić ją na margarynie. Pomidora obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli i lekko podsmażyć. Końcówką do zup zmiksować zawartość rondelka. Pół papryczki peperoni pozbawić nasionek i pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić do rondelka. W szklance wody wymieszać koncentrat pomidorowy z mąką i przelać do rondelka. Zagotować. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy sos będzie zimny dodać do niego bułkę tartą i wymieszać.



Przygotowanie wkładki mięso-warzywnej:
Cebulę pokroić w pól plasterki grubości około 5 mm. Zeszklić na roztopionej margarynie. Dodać mięso mielone i je usmażyć. W tym czasie paprykę konserwową pokroić w dużą kostkę . Pieczarki pokroić w grubą kostkę. Do mięsa dodać pieczarki i je usmażyć razem z mięsem. Dodać paprykę. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną papryczkę peperoni. Posolić do smaku. Wlać sos na patelnie i zagotować wszystko razem. Gdy będzie dla Was za pikantne dodać cukier i dokładnie wymieszać ( ja musiałam:))



Oba makarony ugotować do miękkości. Odcedzić i odsączyć. Przełożyć do miski i dodać zawartość patelni, wymieszać dokładnie. Naczynie do zapiekania wysmarować łyżką oleju. Przełożyć zawartość miski. Górę wygładzić. Na wierzchu ułożyć na ukos paski cukinii. W miseczce wymieszać 2 serki topione z 2 łyżkami wrzątku, ale nie trzeba rozcierać na gładko. Dodać jajko i razem wymieszać. Wylać na cukinię. Ser zetrzeć na dużych oczkach i posypać po wierzchu. Zapiekać około 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st. Czytałam gdzieś, że po wyjęciu powinno się zostawić zapiekankę w spokoju na 5-10 minut aby smaki dobrze się połączyły, ale trudno się powstrzymać:). Smacznego!
Pikantna zapiekanka makaronowa
Przygotowany sos mięsno-warzywny wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia do zapiekania
Pikantna zapiekanka makaronowa
Na wierzchu ułożyć na ukos długie paski cukinii
Pikantna zapiekanka makaronowa
Roztrzepane serki i jajko wylać na górę zapiekanki
Pikantna zapiekanka makaronowa
Po wierzchu posypać startym serem i zapiekać około 20 min w 200 st