SUPERPRZEPIS

Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą Więcej zdjęć (3)

Bardzo pikantna, gęsta, z dużą ilością warzyw, zupełnie odmieniona pomidorowa. Aromatyczny kmin rzymski i kolendra dopełniają całości.

Składniki:

Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą

 

  • pomidory bez skóry - 1 puszka
  • czerwona soczewica - 6 łyżek
  • papryczka chili – ½ szt.
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • seler – ¼ szt.
  • oliwa – 3 łyżki
  • domowy bulion drobiowy - 4 szk.
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól morska – do smaku
  • kmin rzymski - ½ łyżeczki
  • nasiona kolendry – ½ łyżeczki
  • posiekana natka pietruszki do podania

 

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą
Wszystkie warzywa, obrane i umyte, pokrój w dość drobną kostkę. Do garnka wlej olej, podgrzej i dodaj lekko utłuczone w moździerzu nasiona kminu rzymskiego i kolendry, mieszając podgrzewaj przez moment. Dodaj posiekaną cebulę i łyżeczkę cukru. Mieszając smaż bez zrumienienia. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekana papryczkę chili. Po chwili dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem, aż zmiękną. W razie potrzeby dolej kilka łyżek bulionu. Pomidory rozdrobnij widelcem i wraz z zalewą przełóż do garnka. Wlej pozostały bulion, dopraw do smaku solą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez chwilę. . Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą
Wszystkie warzywa, obrane i umyte, pokrój w dość drobną kostkę.
Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą
Wszystkie warzywa duś pod przykryciem, aż zmiękną.