SUPERPRZEPIS

Pikantna zupa rybna

  • 5
  • dża
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pikantna zupa rybna Więcej zdjęć (4)

Pyszna zupa z dużą ilością warzyw i kawałkami dorsza. Można użyć każdej ryby - np. szczupak świetnie smakuje w takim wydaniu - byle bez ości.

Składniki:

Pikantna zupa rybna

 

  • 20 dag fileta z dorsza
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • Sól. pieprz
  • Zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa rybna
Warzywa oczyściłam i pokroiłam.

W dużym rondlu rozpuściłam smalec, wrzuciłam cebulę, zeszkliłam. Następnie dodałam pokrojoną włoszczyznę, papryki i ziemniaki. Dodałam przyprawy, wymieszałam i smażyłam mieszając ok. 5 minut. Całość zalałam wrzątkiem i gotowałam do miękkości.

Rybę pokroiłam w 1-2 cm kawałki i dołożyłam do zupy, gotowałam jeszcze 10 minut. Na talerzach posypałam posiekaną zieloną pietruszką.
Pikantna zupa rybna
Warzywa drobno kroję i podsmażam na smalcu
Pikantna zupa rybna
Warzywa doprawiam papryką wędzoną, chili i tymiankiem
Pikantna zupa rybna
Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaję do zupy kawałki ryby