p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw

Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych

 

  • 300 g mieszanych ryb (łosoś, szczupak, okoń), oraz głowy, ogony (szczupak, okoń)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku,
  • bałkańskiej (czerwona i zielona papryka w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek oraz odrobina soli)
  • 1 łyżka czerwonej papryki,
  • szczypta chilli
  • 200 g mieszanki warzyw (papryka czerwona i żółta, marchew, zielona fasolka, kukurydza)
  • 2 kartofle
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 bulionetka warzywna
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub 1 łyżeczka gotowej zasmażki do zagęszczenia zupy

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych
Do garnka włożyć głowy i ogony ryb, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe i gotować około 15 minut. Następnie włożyć dzwonka różnych ryb, czyli łososia, szczupaka, okonia i gotować 10 minut. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oraz mieszankę warzyw i plastry kartofli, doprawić 1 łyżką przyprawy bałkańskiej 1 łyżkę czerwonej papryki i podsmażyć 4 minuty cały czas mieszając. Następnie wlać odcedzony wywar rybny, możemy dodać bulionetkę warzywną, dołożyć kawałki ugotowanych ryb bez ości i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie można zagęścić zupę łyżeczką mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody, albo niewielką ilością gotowej zasmażki. Zupę rozlać do miseczek, na wierzchu ułożyć kawałki gotowanego łososia i udekorować natką pietruszki.
Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych
Do garnka włożyć głowy i ogony ryb i przyprawy, gotować 15 minut
Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych
doprawić 1 łyżką przyprawy bałkańskiej 1 łyżkę czerwonej papryki i podsmażyć
Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych
Gdy warzywa będą miękkie można zupę zagęścić, ale nie jest to konieczne
Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych
gotową zupę rybną rozlać do miseczek i obłożyć rybą