Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pikantna zupa truskawkowa z bezą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Truskawkowa zupa z piekarnika z bezową kołderką.

Pikantna zupa truskawkowa z bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna zupa truskawkowa z bezą

 

  • 60 dkg świeżych truskawek
  • 10 listków świeżej mięty
  • 1-2 szczypty chili
  • białka z dwóch jajek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa truskawkowa z bezą
Wszystkie truskawki dokładnie umyć i odszypułkować. Do 2/3 truskawek dodać listki mięty, chili (ilość zależy od stopnia ostrości jaki lubimy) i miód, wszystko dokładnie zmiksować. Pozostałą część truskawek pokroić na mniejsze kawałki (4-6 kawałków każdą) i wymieszać z truskawkami zmiksowanymi. Wszystko przelać do naczynia żaroodpornego. Białka ubić na sztywno. Do piany dodawać stopniowo cukier i ubijać dalej. Jak piana zrobi się błyszcząca, wyłożyć ją na truskawki, wygładzić. Można dodatkowo zrobić ozdobne fale. Na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Piec w 150-160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Jak wierzch bezy lekko się zrumieni, zupa jest gotowa.
Pikantna zupa truskawkowa z bezą
Umyte i odszypułkowane truskawki z miętą chili i miodem.
Pikantna zupa truskawkowa z bezą
Zmiksowane truskawki w naczyniu żaroodpornym.
Pikantna zupa truskawkowa z bezą
Białka ubite na sztywno z dodatkiem cukru.
Pikantna zupa truskawkowa z bezą
Piana z białek wyłożona na truskawki i posypana płatkami migdałowymi.

Tagi:

jajko jajka