anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pikantna zupa z ciecierzycą, groszkiem i chorizo

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupa bogata w składniki i aromaty, które zawdzięcza dodatkowi pikantnej, paprykowej kiełbasy chorizo równie popularnej w kuchni meksykańskiej co hiszpańskiej.

Pikantna zupa z ciecierzycą, groszkiem i chorizo

Składniki:

Pikantna zupa z ciecierzycą, groszkiem i chorizo

 

  • ciecierzyca – 1 szk.
  • groszek mrożony - 1 szk.
  • chorizo paprykowe - 150 g
  • ziemniaki - 2 szt.
  • marchewka - 1 szt.
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • cukinia – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
  • oregano – 1/2 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • papryka ostra – do smaku
  • bulion drobiowy – 1,5 litra

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa z ciecierzycą, groszkiem i chorizo
Ciecierzycę starannie opłukać, zalać zimną wodą na całą noc. Rano wylać wodę, w której moczyły się ziarna i wlać świeżą wodę i ugotować do miękkości. Na rozgrzanej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki. Chorizo przełożyć do garnka, a na powstałym tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki. Przez chwilę smażyć, a następnie przełożyć do garnka. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię bez gniazda nasiennego, pokrojony seler naciowy, ciecierzycę i mrożony groszek. Dodać przyprawy i jeszcze przez chwilę gotować. Zupę podawać posypaną posiekaną kolendrą, ale ja jej nie lubię, więc podałam z posiekanym szczypiorkiem.