MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Pikantne brokuły

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brokuł jako dodatek do obiadu w wersji na ostro.

Pikantne brokuły

Składniki:

Pikantne brokuły

 

  • 1 brokuł
  • 3 duże ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pół małej ostrej papryczki ,pokrojona w małą kostkę
  • 10 czarnych oliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pikantne brokuły
W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli.Brokuł opłukać,podzielić na równe małe porcje ,wrzucić na wrzątek , gotować 7 minut, odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony czosnek , ostrą papryczkę, pieprz i smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż czosnek zacznie się delikatnie rumienić , około 2 minut. Dodać brokuły , wymieszać wszystko razem na patelni ,podgrzewać przez 5 minut, obracając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i będą ciepłe. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ciepłe.

Tagi:

brokuły