misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pikantne ciasteczka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pikantne ciasteczka stanowią doskonałą przekąskę dla małych i dużych...

Pikantne ciasteczka

Składniki:

Pikantne ciasteczka

 

  • 350 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki sosu meksykańskiego Łowicz
  • 40 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

 

  • PONADTO:
  • Sos meksykański Łowicz
  • Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

 

Sposób przygotowania:

Pikantne ciasteczka
Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą, Do miski wsypać przesianą mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Następnie dajemy rozdrobnioną margarynę, rozpuszczone drożdże i sos meksykański i wyrabiamy jednolite ciasto. Od razu po wyrobieniu wałkujemy ciasto i wykrawamy foremkami dowolne kształty ciasteczek i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem, każde ciastko smarujemy cieniutko sosem meksykańskim i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Po wyjęciu z pieca ponownie smarujemy cieniutko sosem i posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Po wystudzeniu stanowią pikantną przekąskę, można dodatkowo podawać z sosem meksykańskim Łowicz. SMACZNEGO!

Tagi:

sosy