tamagochi75

tamagochi75

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

pikantne fajitas z miesem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

potrawa wydaje się dość skomplikowana,ale jest prosta .polecam sosy salsa Pychotki i guacamole Berniki tym co wola nie kupować gotowych.

pikantne fajitas z miesem

Składniki:

pikantne fajitas z miesem

 

  • 0.75-1 kg mięsa (piersi kurczaka,wołowina,wieprzowina lub jagnięcina)
  • 3-4 średnie cebule
  • 1 papryka zielona
  • 2 papryki czerwone
  • 3-4 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy lub groszku
  • 12-16 placków tortilla pszennych lub kukurydzianych
  • sos salsa
  • sos guacamole lub kwaśna śmietana
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml pełnego jasnego piwa
  • sol, pieprz,maggi,chilli

Sposób przygotowania:

pikantne fajitas z miesem
mięsko drobno pokroić w paski i marynować w piwie z sola, maggi, pieprzem i chilli (kurczak do 2 godz. zaś wołowinę,jagnięcinę i wieprzowinę od 12 do 24 godz). zamarynowane mięsko usmażyć,aż się zredukuje płyn. na osobnej patelni usmażyć na 4 łyżkach oliwy z oliwek pokrojona w piórka cebule wraz z pokrojonymi w paseczki paprykami, posiekanymi w kostkę pomidorami i odsączoną kukurydza (lub groszkiem) z dodanymi do smaku-sola,pieprzem,maggi i chilli.usmażone warzywa dodajemy do mięsa i mieszamy razem.podgrzewamy podgrzewamy tortille i salsę warzywna (polecam sos salsa Pychotki).na podgrzana tortille nakładamy odrobinę majonezu,około 2 łyżek farszu z mięsem,1 łyżkę salsy i 1 łyżkę sosu guacamole (polecam guacamole Berniki).dla tych co nie przepadają za awokado lub guacamole-1 łyżka gęstej śmietany.całość zawijamy w rulonik lub formujemy rożki.jemy rekami.życzę smacznego.