Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pikantne kotleciki na fasolce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięso mielone drobiowe to u mnie żelazny zapas. Mielę sama ( pierś indyka lub kawałki kurczaka - bez skóry).

Pikantne kotleciki na fasolce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne kotleciki na fasolce

 

  • 20 dag mielonego z piersi indyka
  • 1 żółtko
  • 2,5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem )
  • sól
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta curry
  • szczypta kminku mielonego
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • liść Kafiru
  • 1 goździk
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego
  • 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g

 

Sposób przygotowania:

Pikantne kotleciki na fasolce
Wyrobić mięso mielone z sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować 6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem .Wlać sos chili słodko-kwaśny i włożyć pastę z trawy cytrynowej. Zamieszać. Dusić kotlecik pod przykryciem kilka minut obracając w trakcie duszenia. Kotlety na moment wyjąć z patelni. Włożyć w sos odsączoną fasolkę . Na fasolce ułożyć kotleciki . Przykryć i dusić jeszcze 5 minut na małym gazie pod przykryciem. Podawać z ryżem na sypko.
Pikantne kotleciki na fasolce
Wyrobić masę mięsną z żółtkiem i przyprawami
Pikantne kotleciki na fasolce
Uformować 6 kotletów i obtoczyć w mące ze wszystkich stron
Pikantne kotleciki na fasolce
Obsmażyc na aromatyzowanym Kafirem- goździkiem i pieprzem oleju i dusić podlane z sosem chili i pastą z trawy cytrynowej
Pikantne kotleciki na fasolce
Dołożyć fasolkę szparagową ( drobną) i chwilę dusić ja w sosie