Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pikantne leczo z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rozgrzewające zimowe leczo podane z grzankami smakuje najlepiej. Jest to wersja ostra ale idealna na rozgrzanie.

Pikantne leczo z grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne leczo z grzankami

 

  • 3 papryki czerwone około 600-700g
  • 1 puszka pomiudorów krojonych
  • 300 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • grzanki do podania

Sposób przygotowania:

Pikantne leczo z grzankami
Papryk pomyje, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy siekamy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kosteczkę.Do garnka przekładamy paprykę, zalewamy około 1,5l wody, dodajemy kostkę bulionową warzywna i gotujemy 15 minut. Pomidory blendujemy i dodajemy do papryki. W tym czasie na patelni przesmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę i czosnek i zarumieniamy na złoto. Przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz paprykę słodką ostrą i sól i pieprz do smaku - gotujemy całość 10 minut. Podajemy na gorąco z grzankami.
Pikantne leczo z grzankami
paprykę cebulę czosnek i kiełbasę kroimy
Pikantne leczo z grzankami
paprykę i pomidory gotujemy przez kilkanaście minut
Pikantne leczo z grzankami
kiełbasę przesmażamy z cebulą i czosnkiem
Pikantne leczo z grzankami
dodajemy do lecza smażonkę następnie koncentrat i doprawiamy