aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pikantne leczo z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Trochę poeksperymentowałam przy tym leczu i dodałam do niego kukurydzę w puszce. Efekt oszałamiający, leczo zrobiło furorę.

Pikantne leczo z kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne leczo z kukurydzą

 

Sposób przygotowania:

Pikantne leczo z kukurydzą
Cebule obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą i smażymy. W tym czasie kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, dorzucamy do cebuli. Cukinie obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy. Wykrawamy niepotrzebny środek z pestkami. Resztę cukinii kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy usmażoną cebulę z kiełbasą. Całość dusimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnka. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem. Dusimy 5 minut, następnie dodajemy pomidory z puszki. Całość dokładnie mieszamy. Paprykę chwilę parzymy we wrzątku, aby dobrze zeszła skórka. Następnie ściągamy skórkę i kroimy ją w kosteczkę. Dorzucamy do garnka. Dodajemy odsączoną kukurydzę. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do lecza. Dokładnie mieszamy i dusimy, aż cukinia będzie miękka. Co jakiś czas mieszamy. Gotowe leczo podajemy na gorąco, wówczas najintensywniej wydobywa się z niego aromat dodanego czosnku i dużej ilości pieprzu (najlepiej świeżo mielonego).
Pikantne leczo z kukurydzą
Obrane cukinie kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnka. Dodajemy usmażone cebule z kiełbasą.
Pikantne leczo z kukurydzą
Pieczarki kroimy w plasterki, dorzucamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem.
Pikantne leczo z kukurydzą
Dodajemy pomidory z puszki, oraz paprykę u kukurydzę konserwową.
Pikantne leczo z kukurydzą
Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy, aż cukinia będzie miękka.