Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Pikantne mielone kotleciki czyli köfte

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pikantne mielone kotleciki ”Köfta„ to smakowicie doprawione mielone mięso, jest popularną potrawą w Turcji, Iranie, Maroku oraz w innych krajach bliskiego wschodu.

Pikantne mielone kotleciki czyli köfte Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pikantne mielone kotleciki czyli köfte

 

  • 1,5 kg. mięsa mielonego (wieprzowo / wołowego)
  • tłuszcz do smażenia (masło z margaryną)
  • 6 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 łyżeczka chili (pul biber chilly) (płatki)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielony)
  • 1 duża cebula (drobno posiekać lub zetrzeć na tarce)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka paprykikremu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (mielona)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek natki pietruszki (posiekać)

Sposób przygotowania:

Pikantne mielone kotleciki czyli köfte
► Mięso przełożyć do miski i dodać cebulę, czosnek, paprykakrem, majonez, przyprawić kminem rzymskim, chili, papryką i solą. Następnie wrzucić natkę pietruszki i dokładnie wymieszać, przy użyciu dłoni. Wstawić na noc do lodówki, żeby mięso przeszło smakiem i aromatem.

► Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Z masy uformować wilgotnymi dłońmi dowolnej wielkości kotleciki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, po około 5 minut z każdej strony. Podczas smażenia przekładać kotlety łopatką, nie przebijać widelcem, bo z mięsa wycieknie sos i kotlety będą suche.
Pikantne mielone kotleciki czyli köfte
Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po około 5 minut z każdej strony.
Pikantne mielone kotleciki czyli köfte
Mięso połączyć z wszystkimi składnikami - wymieszać i wstawić na noc do lodówki - z masy uformować dowolnej wielkości kotleciki.

Tagi:

mięso