jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pikantne naleśniki walentynkowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pikantne naleśniki w stylu meksykańskim to propozycja szybkiej kolacyjki dla zakochanych i nie tylko ;)

Pikantne naleśniki walentynkowe. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikantne naleśniki walentynkowe.

 

  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki pszennej razowej
  • ok 2 łyżek mąki pszennej uniwersalnej
  • pół kg chudej mielonej wieprzowiny (np szynki)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • spora szczypta chili
  • sól i pieprz
  • niewielka sałata krucha (lodowa lub rzymska)
  • olej roślinny do smażenia
  • sos meksykański do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantne naleśniki walentynkowe.
Z jaja, mleka i mąki (3 rodzajów) przygotowujemy ciasto naleśnikowe - odstawiamy na chwilę. Na łyżce oleju przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy paprykę słodką, mięso mielone - przesmażamy chwilę. Gdy mięso straci surowość podlewamy je winem , a po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem podlewając jeśli trzeba odrobiną wody. Pod koniec dodajemy fasolę i kukurydzę odsączoną z zalewy. Wczasie, gdy mięso się dusi smażymy naleśniki. Przecinamy każdy na pół, zwijamy w dwa rożki. Nakładamy w nie farsz mięsny po czym układamy je na talerzach. Posypujemy je serem i zapiekamy w mikrofalówce lub piekarniku, aż ser lekko się stopi.Dekorujemy danie listkami sałaty i serduszkami oraz strzałą Amora z sosu meksykańskiego.
Pikantne naleśniki walentynkowe.
Naleśniki po upieczeniu kroimy na połowę i zwijamy w rożki.
Pikantne naleśniki walentynkowe.
Ser ścieramy w łezkę, posypujemy nim naleśniki i zapiekamy.
Pikantne naleśniki walentynkowe.
Do rożków naleśnikowych wkładamy pikantny farsz i posypujemy je serem.