jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pikantne placki gryczane ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gdy pozostanie Ci z obiadu trochę kaszy, dodaj ostre papryczki, cebulę i jaja - usmaż placki ! Ziarna słonecznika je wzbogacą odżywczo i smakowo.

Pikantne placki gryczane ze słonecznikiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikantne placki gryczane ze słonecznikiem

 

  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1 cebula
  • 1 bardzo ostra papryczka czerwona
  • 1 ostra papryczka zielona
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sos pomidorowy lub ketchup

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantne placki gryczane ze słonecznikiem
Jaja ubijamy trzepaczką z jogurtem lub śmietaną, dodajemy mąkę - mieszamy. Dosypujemy kaszę, dodajemy pieprz ziołowy. Obieramy cebulę i siekamy ją drobno. Obieramy paprykę czerwoną i zieloną - siekamy je drobno. Dodajemy warzywa do ciasta na placki. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki z jednej strony posypując je słonecznikiem. Odwracamy na drugą i smażymy placuszki na rumiany kolor.Odsączamy z tłuszczu układając je na ręczniku papierowym. Podajemy placuszki z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Pikantne placki gryczane ze słonecznikiem
Obieramy cebulę i siekamy ją w drobną kostkę.
Pikantne placki gryczane ze słonecznikiem
Obieramy paprykę czerwoną i zieloną - siekamy je drobno.
Pikantne placki gryczane ze słonecznikiem
Mieszamy ciasto na placki, doprawiamy solą i pieprzem.