luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Pikantne serduszka i duszona kapusta

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

To nasza dzisiejsza propozycja obiadowa - pikantne serca drobiowe z duszoną kapustą pekińską

Pikantne serduszka i duszona kapusta

Składniki:

Pikantne serduszka i duszona kapusta

 

  • Serca drobiowe ok 600 gr
  • 1 marchewka
  • pół łyżeczki kucharka
  • pól cebuli
  • ziele angielskie 3-4 szt
  • ćwierć łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 1 łyżeczka sosu imbirowego Tao-Tao
  • pół łyżeczki majeranku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

 

 

  • Kapusta duszona
  • 1 kapusta pekińska
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu chili z limonką

Sposób przygotowania:

Pikantne serduszka i duszona kapusta
Serduszka oczyścić wypłukać zalać wodą ok 3/4 litra . dodać marchewkę, cebulę kucharek ziele angielskie i ugotować do miękkości. Wyjąc wszystko łyżką cedzakową troszkę przestudzić i pokroić serduszka na plasterki a marchewkę w kostkę. Pokrojone wrzucić z powrotem do rosołu. Dodać imbir, przyprawę do gulaszu, sos imbirowy, majeranek i gotować ok 15 min. Z mąki i masła zrobić zasmażkę. dodać do serduszek.

Kapustę pokroić w grubą kostkę . Rozgrzać na patelni olej, przyrumienić pokrojoną cebulę i dodać kapustę, podsmażyć kilka minut po czym dodać sos chili z limonką, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Danie można podawać z ziemniakami lub drobnym makaronem. np. w kształcie ryżu. Przyozdobić natką pietruszki.