panna Malwinna

panna Malwinna

Kucharz
[Przepisów: 3]

Pikantne skrzydełka z kolorową salsą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Skrzydełka z piekła rodem, dla amatorów wyrazistych smaków;)

Pikantne skrzydełka z kolorową salsą

Składniki:

Pikantne skrzydełka z kolorową salsą

 

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka chili w proszku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 700 g skrzydełek z kurczaka
  • salsa
  • pół małej czerwonej papryki
  • pół małej pomarańczowej papryki
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • pół małego ogórka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/4 czerwonej cebulki
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pikantne skrzydełka z kolorową salsą
W miseczce łączymy przecier, oliwę, czosnek, słodką paprykę, chili, kmin i kolendrę. Skrzydełka nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty i odstawiamy na całą noc do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Skrzydełka pieczemy przez pół godziny obracając je w połowie pieczenia na drugą stronę. Możemy je także przygotować na grillu. Przygotowujemy salsę- paprykę i obranego ogórka kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W salaterce umieszczamy kukurydzę, paprykę, cebulę, ogórka i natkę. Całość kropimy sokiem z limonki i polewamy oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.