mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pikantny barszcz czerwony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepszy gorący do krokiecików

Pikantny barszcz czerwony

Składniki:

Pikantny barszcz czerwony

 

  • 300 g wołowiny z kością
  • 1/2 porcji rosołowej z kurczaka,
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 grzyby suszone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kg buraków
  • 1 łyżeczka pieprz,
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki przyprawy w płynie
  • 1,5 litra wody
  • 3 kostki bulionowe

Sposób przygotowania:

Pikantny barszcz czerwony
Warzywa dokładnie myję i obieram. Włoszczyznę kroję w mniejsze kawałki. Mięso, warzywa, przyprawy, buraki zalewam wodą. Gotuję wszystko około 1 godziny. Wyjmuję mięso i warzywa. Przecedzam wywar. Doprawiam sokiem z cytryny, pieprzem mielonym, majerankiem. Przelewam przez utartego surowego buraka wyłożonego na sitku (barszcz nabierze ładnego czerwonego koloru).
Gotowy gorący barszczyk podaję w bulionówkach lub filiżankach.
Najlepiej podawać do pierogów, uszek czy krokietów.