VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pikantny gulasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pikantne, rozpływające się w ustach mięsko. Znakomicie nadaje się na niedzielny obiad. U mnie często gości na stole.

Pikantny gulasz Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pikantny gulasz

 

  • ok. 0,7 kg łopatki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • kilka dużych pieczarek
  • Doprawianie:
  • sól
  • pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • keczup
  • przyprawa do mięsa np. Knorr
  • ostra papryka w proszku
  • Dodatkowo:
  • olej
  • 0,5 łyżeczki mąki pszennej i kartoflanki
  • woda

Sposób przygotowania:

Pikantny gulasz
Pierwszym etapem wykonania gulaszu jest umycie, osuszenie mięsa. Następnie należy pokroić go w kostkę i usmażyć na oleju. W trakcie smażenia przygotowujemy warzywa: cebulkę siekamy w kostkę lub piórka, pieczarki i paprykę w kosteczkę. Tak pokrojone warzywa dodajemy do mięsa i zalewamy wodą. Do duszącego się mięsa wlewamy koncentrat pomidorowy z keczupem i przyprawami. Całość dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem ok 60 minut. Sos uzyskamy dodając do gulaszu odrobinę wody wymieszanej z mąką.
Pikantny gulasz
Mięso dusimy na małym ogniu, wtedy jest jeszcze bardziej kruche.