Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Pikantny gulasz w paprykowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne mięsko w paprykowym sosie z nutą pikanterii

Pikantny gulasz w paprykowym sosie

Składniki:

Pikantny gulasz w paprykowym sosie

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego na gulasz
  • 1/2 litra bulionu
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz cayenne
  • sól do smaku
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pikantny gulasz w paprykowym sosie
Mięso pokroić na duże kawałki i przełożyć do miski .Obrane cebule posiekać ,dodać do mięsa.Dodać papryki,przeciśnięty czosnek , dokładnie wymieszać i odstawić na ok. godzinę czasu . Obsmażyć mięsko partiami ma smalcu, posypać mąką i przez chwilę smażyć. Podlać gorącym bulionem i wodą tyle ,aby mięso było zakryte.Dusić do miękkości i doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Podajemy np; z kluskami lub z pieczywem.