Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pikantny gulasz z karmazyna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Filety opłukać i osuszyć. pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny i

Pikantny gulasz z karmazyna

Składniki:

Pikantny gulasz z karmazyna

 

  • 700 g filetów z karmazyna
  • sok z cytryny
  • sól
  • 2 łyżeczki przypraw (curry, mielony pieprz, estragon, ziarna jałowca i ziela angielskiego, liść laurowy)
  • 50 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • łyżka mąki
  • szklanka bulionu z kostki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • mielona papryka
  • cukier
  • ewentualnie 1/2 szklanka śmietany

Sposób przygotowania:

Pikantny gulasz z karmazyna
Filety opłukać i osuszyć. pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 1/2 godz. Następnie posolić, wymieszać z pokruszonymi przyprawami i wstawić do lodówki na 1 godz. Boczek pokroić na drobną kostkę i stopić. Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać. Wrzucić do boczku i zrumienić. Całość oprószyć mąką, rozprowadzić zimnym bulionem, dodać przecier pomidorowy i gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i cukrem. Do sosu włożyć kawałki ryby i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 min. Potrawę można zaprawić śmietaną.