dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Pikantny kalafior w indyjskim stylu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Znakomity na ciepłą kolacje w lekkim wydaniu lub jako warzywny dodatek do obiadu np do porcji mięsa czy tofu.

Pikantny kalafior w indyjskim stylu

Składniki:

Pikantny kalafior w indyjskim stylu

 

  • 1 nieduży kalafior
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • pół szkl buliony
  • łyżeczka garam masala
  • kawałek świezej papryczki chili
  • sól
  • pół marchewki
  • ulubione zioła np oregano

Sposób przygotowania:

Pikantny kalafior w indyjskim stylu
Kalafiora myjemy i kroimy dość drobno. Na patelni rozgrzewamy niezbyt mocno oliwę, dodajemy garam masala i smażymy pół minuty. Dodajemy kalafiora i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz marchewkę, obraną, umyta i starta na tarce o drobnych oczkach. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy posiekane chili, zioła, przyprawy, przykrywamy przykrywka i gotujemy 5 min. Mieszamy, doprawiamy do smaku.