Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Pikantny ryż

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne danie, idealne na szybką przekąskę

Pikantny ryż

Składniki:

Pikantny ryż

 

  • 230 g. ryżu [np. Basmati]
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 duży pomidor bez skórki i nasion
  • 1 łyżeczka octu czosnkowego
  • 1 duże, ubite jajko
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pikantny ryż
Umyj ryż i ugotuj w osolonej wodzie. Mieszaj go od czasu do czasu i gotuj przez 10 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta, a ryż stanie się pulchny i miękki. Roztrzep ryż widelcem, odstaw w ciepłe miejsce. Podgrzej olej i smaż w nim czosnek i cebulę, aż cebula stanie sie miękka. pokrój pomidory i dodaj je do cebuli razem z octem czosnkowym. Smaż przez kilka minut. Dodaj ryż, na następnie, mieszając dodawaj jajko i sos sojowy. Gotuj potrawę 1-2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.