bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

pikle z ogórków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

najlepsze są po dwóch latach przechowywania

pikle z ogórków

Składniki:

pikle z ogórków

 

  • 5 kg ogórków (przerośnięte , pożółkłe)
  • 1 l. octu
  • 5 łyżek soli
  • 15 dag cukru
  • pieprz ziarnisty , gorczyca , ziele angielskie , liście laurowe

Sposób przygotowania:

pikle z ogórków
Duże pożółkłe ogórki obrać cieniutko , dokładnie oczyścić z naison , pokroić w 1,5-2cm szer. paski . Zaypać solą i odstawić na 3 godź. (czasem przemieszać) . Odcedzić z powstałej wody , zalać octem przegotowanym z cukrem , odstawić na 24 godź. Nałożyć do słoików , dodać przyprawy i zalać octem z moczenia rozcieńczonym 2 l wody . Pasteryzować 20 min.
Najlepsze są na drugi rok jak sie zeszklą

Tagi:

ogórki