basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Pikle z ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonałe do kotletów mielonych

Pikle z ogórków

Składniki:

Pikle z ogórków

 

  • 3 kg ogórków gruntowych dużych
  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 4 łyżeczki gorczycy białej
  • 4 łyżeczki curry
  • 1 łyżka soli

 

  • listki selera
  • natka pietruszki
  • cebula

Sposób przygotowania:

Pikle z ogórków
Ogórki myjemy,obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na cztery części,ziarenek nie wyjmujemy! W dużym garnku robimy zalewę z wody,cukru,octu,gorczycy,curry,soli-zalewę tą tylko podgrzewamy by składniki się nieco wymieszały-nie gotujemy!Do wyparzonych słoików wkładamy (do każdego) po 1 plasterku cebuli,1 listku selera i natki pietruszki,układamy ciasno ogórki i zalewamy zalewą.Pasteryzujemy 15 minut.

Tagi:

ogórki