Pilaw klasyczny

Ryż « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Pilaw klasyczny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ryż umyć trzy - cztery razy w dużej ilości wody, a następnie moczyć 2 godz. w gorącej


trudność: łatwe
czas:

Pilaw klasyczny - SKŁADNIKI:

  • 2 porcje
  • 10 dag mięsa wołowego
  • marchewka (15 dag)
  • cebula (8 dag)
  • 4 łyżki oliwy

Pilaw klasyczny - PRZYGOTOWANIE:

Pilaw klasyczny: Ryż umyć trzy - cztery razy w dużej ilości wody, a następnie moczyć 2 godz. w gorącej posolonej wodzie. Mięso opłukać, osączyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w cienkie słupki (na zapałkę). Na rozgrzanej oliwie zrumienić mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę i chwilę smażyć. Mięso z cebulą przełożyć do garnka, na wierzch włożyć marchewkę, wlać tyle wody, aby pokryła zawartość garnka, doprawić solą i dusić na małym ogniu 50 min (bez mieszania). Następnie włożyć do garnka odcedzony ryż, wyrównać powierzchnię i dolać tyle wody, aby pokryła ryż. Garnek przykryć, zwiększyć ogień, doprowadzić pilaw do wrzenia. Od czasu do czasu przewracać łyżką cedzakową warstwę ryżu, aby pilaw się ugotował równomiernie. Jeśli trzeba, dolać gorącej wody. Gdy woda całkowicie wyparuje, a ryż dostatecznie spęcznieje, zmniejszyć ogień, podłożyć płytkę ochronną i trzymać garnek z pilawem na ogniu 20 min. Przed podaniem pilaw wymieszać i wyłożyć na półmisek, formując piramidkę. Pilaw podawać z surówką sezonową. (100 g - 170 kcal)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pilaw klasyczny (strona 1 z 1)  
darek112

darek112

2008-12-20 20:22
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryż
Wiosenne danie w mig Sałatka ryżowa Eli z wędzonym łososiem Ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką
Ziołowe pałki z papryką otulone ryżem z brokułem Ryż na mleku z malinami i wanilią Risotto z wędzonym łososiem i koprem
Pilaw z warzywami Gołąbki po chińsku Kotlety ryżowo - serowe
Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii Domowe risotto z kurczakiem na pikantnie Zapiekany ryż z jabłkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 
 Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane