Pilaw klasyczny

Ryż « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Pilaw klasyczny offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Pilaw klasyczny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ryż umyć trzy - cztery razy w dużej ilości wody, a następnie moczyć 2 godz. w gorącej


trudność: łatwe
czas:

Pilaw klasyczny - SKŁADNIKI:

  • 2 porcje
  • 10 dag mięsa wołowego
  • marchewka (15 dag)
  • cebula (8 dag)
  • 4 łyżki oliwy

Pilaw klasyczny - PRZYGOTOWANIE:

Pilaw klasyczny: Ryż umyć trzy - cztery razy w dużej ilości wody, a następnie moczyć 2 godz. w gorącej posolonej wodzie. Mięso opłukać, osączyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w cienkie słupki (na zapałkę). Na rozgrzanej oliwie zrumienić mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę i chwilę smażyć. Mięso z cebulą przełożyć do garnka, na wierzch włożyć marchewkę, wlać tyle wody, aby pokryła zawartość garnka, doprawić solą i dusić na małym ogniu 50 min (bez mieszania). Następnie włożyć do garnka odcedzony ryż, wyrównać powierzchnię i dolać tyle wody, aby pokryła ryż. Garnek przykryć, zwiększyć ogień, doprowadzić pilaw do wrzenia. Od czasu do czasu przewracać łyżką cedzakową warstwę ryżu, aby pilaw się ugotował równomiernie. Jeśli trzeba, dolać gorącej wody. Gdy woda całkowicie wyparuje, a ryż dostatecznie spęcznieje, zmniejszyć ogień, podłożyć płytkę ochronną i trzymać garnek z pilawem na ogniu 20 min. Przed podaniem pilaw wymieszać i wyłożyć na półmisek, formując piramidkę. Pilaw podawać z surówką sezonową. (100 g - 170 kcal)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pilaw klasyczny (strona 1 z 1)  
darek112

darek112
offline

2008-12-20 20:22
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryż
Krokiety z farszem ryżowo kurkowym Pierś z kurczaka z ryżem Risotto pełne jesieni
Pierś z indyka z kalarepką i ryżem Ryż podsmażany z mięsem mielonym Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem
Mięso mielone z ryżem i boczkiem Płatki ryżowe z dynią i żurawiną Rozgrzewający kurczak z dynią i jarmużem
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem Risotto w marchewce z boczku Placuszki ryżowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane