Pilaw klasyczny

Ryż « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - autor przepisu Pilaw klasyczny offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Pilaw klasyczny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ryż umyć trzy - cztery razy w dużej ilości wody, a następnie moczyć 2 godz. w gorącej


trudność: łatwe
czas:

Pilaw klasyczny - SKŁADNIKI:

  • 2 porcje
  • 20 dag ryżu
  • 10 dag mięsa wołowego
  • marchewka (15 dag)
  • cebula (8 dag)
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

Pilaw klasyczny - PRZYGOTOWANIE:

Pilaw klasyczny: Ryż umyć trzy - cztery razy w dużej ilości wody, a następnie moczyć 2 godz. w gorącej posolonej wodzie. Mięso opłukać, osączyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w cienkie słupki (na zapałkę). Na rozgrzanej oliwie zrumienić mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę i chwilę smażyć. Mięso z cebulą przełożyć do garnka, na wierzch włożyć marchewkę, wlać tyle wody, aby pokryła zawartość garnka, doprawić solą i dusić na małym ogniu 50 min (bez mieszania). Następnie włożyć do garnka odcedzony ryż, wyrównać powierzchnię i dolać tyle wody, aby pokryła ryż. Garnek przykryć, zwiększyć ogień, doprowadzić pilaw do wrzenia. Od czasu do czasu przewracać łyżką cedzakową warstwę ryżu, aby pilaw się ugotował równomiernie. Jeśli trzeba, dolać gorącej wody. Gdy woda całkowicie wyparuje, a ryż dostatecznie spęcznieje, zmniejszyć ogień, podłożyć płytkę ochronną i trzymać garnek z pilawem na ogniu 20 min. Przed podaniem pilaw wymieszać i wyłożyć na półmisek, formując piramidkę. Pilaw podawać z surówką sezonową. (100 g - 170 kcal)



Komentarze do Pilaw klasyczny (strona 1 z 1)  
darek112

darek112
offline

2008-12-20 20:22
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryż
Cukinia zapiekana z żółtym ryżem Risotto z kurczakiem i jarmużem Ryżowe babeczki z boczkiem, cukinią i papryką
Kotleciki z dorsza i ryżu  Zapiekany ryż z warzywami Deser ryżowy z kokosem i fiołkiem
Drobiowe babeczki z ryżem i cukinią Pieczony królik z boczniakami Ryż z kurczakiem i sosem słodka-kwaśnym
Paella z kurczakiem Kolorowe danie z patelni Kushari egipskie
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane