paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pilaw z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny pilaw z ryżem grzybkami leśnymi i cebulką

 Pilaw z grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pilaw z grzybami

 

  • 30 dag grzyby leśne
  • 1,5 szklanki ryż jaśminowy
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do smaku
  • 3-4 łyżki masło
  • 1 sztuka cebula

Sposób przygotowania:

Pilaw z grzybami
Grzyby leśne dokładnie oczyścić. Obgotować grzybki w wodzie ( w jak najmniejszej ilości wody ) a następnie wycedzić odlewając wywar z grzybów do szklanki 3/4 szklanki. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć je na dwóch łyżkach masła. Osobno podsmażyć posiekaną cebulkę również na dwóch łyżkach masła. Grzybki i cebulę połączyć wymieszać. Dodać ryż doprawić do smaku solą i pieprzem wymieszać i zalać wodą w której gotowały się grzyby. Przykryć i dusić na małym ogniu aż ryż będzie całkowicie miękki i wchłonie wywar. Przełożyć do miseczek i posypać posiekaną natką pietruszki.
 Pilaw z grzybami
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć je na dwóch łyżkach masła.
 Pilaw z grzybami
Osobno podsmażyć posiekaną cebulkę również na dwóch łyżkach masła. Grzybki i cebulę połączyć wymieszać.
 Pilaw z grzybami
Dodać ryż doprawić do smaku solą i pieprzem wymieszać i zalać wodą w której gotowały się grzyby.

Tagi:

ryż grzyby