marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Piperada a'la omet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Kuchnia hiszpańska obfituje w pomidory, parykę, owoce morza, jajka,wędlin jak chorizo i szynkę i dania rybne. Nie brak w niej także słodkich deserów i owoców sezonowych tamtejszych.

Piperada a'la omet

Składniki:

Piperada a'la omet

  • 7-8 dużych jaj,
  • 6 małych czerwonych,ostrych papryczek-piperek,
  • 25 dag. boczku peklowanego lub natartego czosnkiem granulowanym i ziołami,
  • 25 dag. szynki zwykłej,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Piperada a'la omet
Jajka po kolei wbić na szeroką patelnię na rozgrzany olej, a ma ich być z około siedem lub osiem sztuk, jeśli ma wystarczyć na kilka osób. Następnie wkroić wcześniej oczyszczone i opłukanę oraz posiekane papryczki piperki i również wsypać na patelnię z jajkami. Posolić i zamieszać całość, aby utworzyła się masa a'la omlet. Następnie pokroić na paseczki boczek peklowany i szynkę i dodać do reszty i smażyć dotąd, aż kawałki mięsa zbrązowieją i skurczą się. Wtedy to dwiema łopatkami kuchennymi unieść omlet i przełożyć na wielki okrągły talerz i podzielić nożem na cztery porcje, chyba że wyjdzie nieco więcej. Skropić potrawę łagodnym sosem tabasco lub po prostu ketchupem.