mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pischinger - austryjacki tort andrutowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jego wykonanie nie wymaga pieczenia, jest proste, a efekt zaskakująco smaczny. Stanowi świetny deser świąteczny.

Pischinger - austryjacki tort andrutowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pischinger - austryjacki tort andrutowy

 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 7 dużych wafli okrągłych

 

  • Polewa:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 35 g masła

 

Sposób przygotowania:

Pischinger - austryjacki tort andrutowy
Czekoladę i masło roztapiam w kąpieli wodnej (można również w mikrofalówce), a żółtka ucieram z cukrem pudrem na idealnie białą masę. Masę czekoladową łączę z żółtkową i bardzo dokładnie mieszam. Następnie dodaję mielone orzechy. Masą smaruję suche wafle (7 wafli, w zależności od gęstości masy, co zależy w dużej mierze od rozmiaru żółtek i stopnia rozdrobnienia orzechów). Wafle zawijam w papier, przykrywam obciążoną deseczką i odstawiam w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie czekoladę i masło roztapiam w kąpieli wodnej i oblewam całość. Posypuję wierzch posiekanymi orzechami.
Pischinger - austryjacki tort andrutowy
W rondlu roztapiam masło z czekoladą połamaną na kawałki
Pischinger - austryjacki tort andrutowy
Każdy suchy wafel smaruję czekoladowo-orzechową masą
Pischinger - austryjacki tort andrutowy
Składam wszystkie wafle, ostatni ma byc suchy, obciążam całość deseczką

Tagi:

czekolada tort