Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pissaladiera prowansalska Babcigramolki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybka zapiekanka wegetariańska na francuskim cieście.

Pissaladiera prowansalska Babcigramolki

Składniki:

Pissaladiera prowansalska Babcigramolki

 

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 15 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 4 pomidory ( z usuniętymi pestkami – pokrojone w kostkę lub pól plasterki )
  • 2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oleju
  • 2 ząbki roztartego czosnku ( lub 2 mini kostki czosnkowe Knorra
  • oregano
  • czarny mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dag utartego sera żółtego ( ja daję Chedar )
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Pissaladiera prowansalska Babcigramolki
Ciasto francuskie rozmrozić. Obciąć boki na grubości 2 cm z wszystkich boków i odłożyć na bok. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną olejem blachę .Odciętymi paskami ciasta ozdobić brzegi zwijając je jak falbankę .Cebulę podsmażyć na złoto na oleju i przestudzoną wyłożyć na ciasto. Posypać roztartym czosnkiem ( lub kostkami czosnkowymi ) , oregano, pokrojonymi pomidorami, suszonymi pomidorami, utartym serem . Na wierzch wysypać pokrojone czarne oliwki. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Wygrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 30 minut.

Tagi:

sery ciasto ser