mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Pita z dynią i twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie-pita z dynią oraz twarogiem.

Pita z dynią i twarogiem

Składniki:

Pita z dynią i twarogiem

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 25 dag twarogu
  • jajko
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka śmietany 12 %
  • szklanka tartej dyni (pomarańczowej)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pita z dynią i twarogiem
Do miski wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy 0,5 szklanki wody, łyżkę oleju i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, smarujemy łyżką oleju. Twaróg mieszamy z jajkiem, 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym. Następnie rozsmarowujemy na placku. Wykładamy dynię i zwijamy jak makowiec. Wierzch smarujemy łyżką oleju i nakłuwamy. Układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy około godziny w 200 stopniach, aż się zrumieni. Około 15 minut przed końcem pieczenia polewamy śmietaną i posypujemy pozostałymi cukrami.