VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pita z sezamowym kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zamiast kupować kebab w budce możemy go przygotować sami w domu. Uwielbiam smak kurczaka z sezamem w połączeniu z świeżymi warzywami i sosem czosnkowym.

Pita z sezamowym kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pita z sezamowym kurczakiem

 

  • 500 g filetu z kurczaka
  • Przyprawa do gyrosa
  • 3 łyżki sezamu
  • Olej do smażenia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek
  • 3 pomidory
  • 0,5 główki kapusty pekińskiej
  • 100 g sera feta
  • Sos czosnkowy:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • Pita:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • Szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Pita z sezamowym kurczakiem
Kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy przyprawą do gyrosa oraz mieszamy z sezamem. Smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości. Cebulę kroimy w krążki, pomidory, ogórka oraz ser feta w kosteczkę. Kapustę szatkujemy w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Sos: W miseczce mieszamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lubczyk. Pita: W wysokim naczyniu rozcieramy drożdże z cukrem, odrobiną wody oraz 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 25 minut (zaczyn musi ładnie wyrosnąć). W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, olej i zaczyn. Dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto (ma dość luźną konsystencję). Odstawiamy na 2,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na 4 placki. Rozkładamy je na papierze do pieczenia. Czekamy 30 minut, aby podrosło. Piekarnik wraz z blaszka rozgrzewamy do 240*C, przekładamy papier do pieczenia na blaszkę i pieczemy około 10 minut. Placki muszą ładnie napuchnąć. 
Pita z sezamowym kurczakiem
Kurczaka przyprawiamy przyprawą do kurczaka i sezamem
Pita z sezamowym kurczakiem
W wysokim naczyniu rozcieramy zaczyn na pitę
Pita z sezamowym kurczakiem
Z przygotowanego ciasta formujemy 4 placki
Pita z sezamowym kurczakiem
Pitę pieczemy przez 10 minut w 240*C w piekarniku