burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Piwna babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka piwna dla smakoszy chmielu

Piwna babka

Składniki:

Piwna babka

 

  • 3 szkl. mąki
  • 1.5 szkl cukru
  • szkl. piwa
  • szkl oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Piwna babka
Jajka ucieramy z cukrem. Przy końcu ucierania dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do piecznia i nadal ucieramy. Powoli dodajemy cukier waniliowy i wlewamy olej. Jesli masa jest juz utarta wlewamy piwo i mieszamy. Ciasto wylać do natłuszczonej foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopnii i piec około 45-50 minut. Ciasto po ostudzeniu można udekorować np. lukrem lub czekoladą.

Tagi:

jajko piwo jajka