czosnekwpomidorach

czosnekwpomidorach

Szef Kuchni
[Przepisów: 15]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Piwne kolanka makaronowe z krewetkami i cykorią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne danie na zimowe posiłki - pyszne i sycące.

Piwne kolanka makaronowe z krewetkami i cykorią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piwne kolanka makaronowe z krewetkami i cykorią

 

  • 1 piwo pszeniczne (500 ml)
  • opakowanie makaronu kolanka (ok. 40 – 50 dag)
  • 40 dag krewetek (ja użyłam mrożonych gotowanych, jeśli masz surowe – podsmaż je wcześniej)
  • 4 cykorie pokrojone w krążki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 cebula obrana i posiekana
  • 20 dag sera pleśniowego z mleka koziego, pokrojonego w kostkę
  • 5 dag sera gruyere świeżo startego
  • 50 ml śmietany
  • łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • garść posiekanego świeżego oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Piwne kolanka makaronowe z krewetkami i cykorią
Makaron ugotuj prawie al dente, w osolonej wodzie. Rozmrożone krewetki opłucz pod zimną wodą i usuń z nich ogonki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dodaj cykorie. Smaż około 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Wlej piwo i gotuj aż zmniejszy swoją objętość prawie o połowę. Dodaj śmietanę, ser pleśniowy oraz gałkę muszkatołową. Mieszaj aż powstanie gładki sos. Dopraw do smaku i dodaj oregano. Dodaj krewetki i gotuj razem około 3 minut. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Zamieszaj sos z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp z wierzchu świeżo startym serem gryuere. Zapiecz aż ser się roztopi i delikatnie zacznie brązowieć. Na talerz wyłóż makaron łyżką, razem z sosem i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!:)
Piwne kolanka makaronowe z krewetkami i cykorią
Makaron gotowy do zapieczenia w piekarniku
Piwne kolanka makaronowe z krewetkami i cykorią
Danie tuż po wyjęciu z piekarnika - gotowe do jedzenia:)