zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Piwny gulasz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny gulasz mięsny z piwem

Piwny gulasz

Składniki:

Piwny gulasz

 

  • 30 dkg mięsa wołowego bez kości
  • 30 dkg mięsa wieprzowego bez kości
  • 20 dkg cebuli
  • 1 1/2 szklanki piwa
  • 15 dkg pieczarek
  • 1,5 łyżki startego czerstwego chleba razowego
  • przyprawy: oregano, rozmaryn, słodka papryka, sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 4 dkg smalcu

 

Sposób przygotowania:

Piwny gulasz
Mięso umyć i pokroić w niewielkie kostki. Obraną cebulę posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę. Do cebuli dodać mięso i podsmażyć, aż się zarumieni. Mięso z cebulą posypać przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki. Całość wymieszać i podlać połową piwa. Dusić na małym ogniu około 45 minut. Obrane pieczarki pokroić na kawałki i dodać do mięsa. Następnie dodać starty chleb i wlać pozostałe piwo. Całość wymieszać i dusić kwadrans. Gotowy gulasz doprawić do smaku. Podawać z makaronem lub kluseczkami ziemniaczanymi.