Goplana

Goplana

Kucharz
[Przepisów: 9]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Piwny kurczak na butelce

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wariacja na temat kurczaka

Piwny kurczak na butelce

Składniki:

Piwny kurczak na butelce

 

  • ok 1,5 kg kurczak
  • olej
  • słodka papryka w proszku
  • 4 zabki czosnku
  • vegeta
  • piwo jasne pelne

Sposób przygotowania:

Piwny kurczak na butelce
Kurczaka nacieramy "marynata" z 3-4 lyzek oleju oleju,papryki, vegety i wycisnietego czosnkiu ( mozna dodac go wg swoich upodoban ).Mozna mieso zostawic tak na noc ale nie trzeba. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni, kurczaka "nabijamy" na niewielki sloik ( np po dzemie ) ktory wczesniej napelniamy do polowy piwem.Tak "nafaszerowanego" ptaka wkladamy do piekarnika i pieczemy ok godziny w termoobiegu co jakis czas polewajac pozostałym piwem i tym co skapnie na blache (mozna nalac na nia troche wody by wytopiony tluszcz sie nie palil) podczas pieczenia.Podajemy z frytkami i salatka.