misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pizza

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

To jest porcja na 2 blachy

Pizza

Składniki:

Pizza

 

  • 60 dkg mąki
  • 5 dkg drożdzy
  • 1 - 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 żółtko
  • odrobina cukru
  • 2 łyżki .
  • oleju
  • 2 łyżeczki masła lub margaryny
  • 4 większe cebule
  • 30 dkg pieczarek
  • 30 dkg wędliny
  • 30 - 40 dkg sera żółtego lub mozzarelli
  • ok.40 dkg keczupu
  • sól, pieprz
  • cząber, tymianek , oregano

Sposób przygotowania:

Pizza
Drożdze rozetrzeć z odrobiną cukru i ciepłą wodą. Mąke przesiać do miski , zrobić dołeczek i wlać rozczyn lekko przysypując mąką. Odstawić do wyrośnięcia(ok. pół godz) Cebulę pokroić w plastry ,poddusić na patelni z 1 łyżeczką masła i wody uważając aby się nie przyrumieniła.Podobnie udusić pieczarki i oddzielnie kiełbasę. Gdy drozdze się wyruszają dodać żółtko, soli do smaku ,olej i letniej wody tyle ,żeby swobodnie zagnieść ciasto. Wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki, potem przykryć sciereczką i niech rośnie.Nastepnie podzielić ciasto na dwie części - rozwałkowac na 2 blachy poczekać aż na blaszkach trochę podrośnie i nakładać w kolejności: równomiernie pomazać ciasto keczupem,następnie rozłożyć duszoną cebulę, kiełbasę i na to położyć pieczarki, lekko posolić i popieprzyć i posypać ziołami. Na końcu posypać startym serem. Piec 20 - 30 min w 180*C