Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pizza a'la zapiekanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pizzerki z pieczarkami i serem pomidorowym są oryginalne i bardzo smaczne. Można je podawać z ketchupem lub majonezowym sosem.

Pizza a'la zapiekanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza a'la zapiekanki

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza a'la zapiekanki
Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże i cukier. Mleko podgrzać, wymieszać z wodą gazowaną, połączyć z mąką. Dodać rozpuszczone przestudzone masło i sól. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wykrawać dość duże krążki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pozostawić aby podrosły. Następnie na każdy krążek włożyć porcję pieczarek i przykryć plasterkiem sera. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.
Pizza a'la zapiekanki
Z mąki drożdży i pozostałych składników zrobić ciasto
Pizza a'la zapiekanki
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrawać krążki
Pizza a'la zapiekanki
Na wyrośnięte krążki ciasta włożyć porcję pieczarek
Pizza a'la zapiekanki
Na wierzchu ułożyć plasterek sera salami i wstawić do piekarnika