bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Pizza amerykańska

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pizza z ksiażeczki "Pizze i zapiekanki" Anne Wilson

Pizza amerykańska

Składniki:

Pizza amerykańska

 

Sposób przygotowania:

Pizza amerykańska
Ciasto: W misce połaczyć drożdże, sól, cukier i wode. Przykryc folia odstawic w ciepłe miejsce na 10 minut, az zacznie pienic sie. Make przesiać, wlać drozdze i zagniesc ciasto. Wyłozyc na omaczony blat i uganiatac 5 min. Podzielic na 2 cześci. Rozwałkowac na placek ok 35cm. Mi wyszły z tego dwie porcje (jedna mozna zamrozić). Forme tortownice posmarowac oliwą, posypac grysikiem ciasto wyloozyc do formey az po same krawedzie. Piekarnik rozgrzac do 210 st. Sos: Oliwe rozgrzac, włozyc pokrojona cebulę, smazyc 5 min, dodać czosnek na 1 min. wlac pomidory, dac zioła, cukier i na wolnym ogniu gotowac 10 minut. Doprawic solą i pieprzem. Lekko ostudzić. adzienie: Mieso przesmażyc przez 5 minut, odlac ewentualny płyn, ostudzić. doprawic sola, pieprzem, oregano. Papryki pokroic w kostke, pieczarki i pomidory w plasterki. Na spodzie ciasta rozsmarowac sos, na niego wylozyc mięso mielone, poukładac papryke kolorowa, palsterki pieczarek i pomidorów, posypac wszystko serem. Brzegi ciasta posmarowac oliwa i piec przez 25 minut az ser sie roztopi. Przed przekrojeniem odczekac 5 minut. Mozna pod ser a miedzy pomidory dać pokrojone zielone oliwki.