Strona główna Pizza Domowa na Grubym Cieście

Pizza Domowa na Grubym Cieście

Pizza « poprzedni | następny »
13sonya - Przepis na: Pizza Domowa na Grubym Cieście offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pizza Domowa na Grubym Cieście
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Do dużej miski wlewamy 200 ml wody o temperaturze pokojowej, 50 ml mleka


trudność: średne
czas:

Pizza Domowa na Grubym Cieście - SKŁADNIKI:

  • Składniki (na 2 grube pizze):
  • 1. ciasto (proporcje na 2 dość grube pizze):
  • 300 g mąki typ 450 (choć najlepsza jest typu 0 lub 00)
  • 3 dag drożdży świeżych
  • 200ml wody o temp. pokojowej
  • 50ml mleka, bądź piwa
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 2. sos (na 2 pizze):
  • przecier pomidorowy / bądź krojone pomidory / koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
  • zioła prowansalskie
  • 4 ząbki czosnku
  • 3. składniki które dałam na pizzę (na 2 pizze):
  • połowa pizzy: cebula, oliwki, tuńczyk duże kawałki w sosie własnym, pieczarki, ser gouda, oregano, bazylia
  • 2 połowa pizzy: cebula, pieczarki, papryka czerwona, kiełbasa peperoni, ser gouda, oregano, bazylia

Pizza Domowa na Grubym Cieście - PRZYGOTOWANIE:

1. Do dużej miski wlewamy 200 ml wody o temperaturze pokojowej, 50 ml mleka, bądź piwa, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, szczyptę soli, pieprzu i cukru, wbijamy jajko oraz kruszymy 3 dag drożdży świeżych. Całość mieszamy, aż nie rozpuszczą się drożdże. Teraz możemy dodać 300g przesianej przez sito mąki typu 450, bądź 0 lub 00. Całość mieszamy i ugniatamy rękami aż do poczucia skrajnego zmęczenia nadgarstków i uzyskania jednolitej miękkiej masy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W między czasie możemy przygotować sobie sos i pokroić składniki na pizze.
2. Do małej miseczki wlewamy ¾ opakowania przecieru pomidorowego (bądź krojonych pomidorów / koncentratu pomidorowego – kwestia kto co lubi bardziej) oraz 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, szczyptę pieprzu, soli i ziół prowansalskich, wyciskamy 4 ząbki czosnku i mieszamy.
3. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części, wyrabiamy 2 placki na pizzę, wkładamy do formy uprzednio kładąc na nią papier do pieczenia. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na 15minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu nagrzewamy piekarnik do 250°C. Przygotowane placki smarujemy sosem i kładziemy składniki na pizzę (ja przeważnie robie pół na pół). Tym razem dodałam na 1 połowę pizzy: cebulę, oliwki, tuńczyk duże kawałki w sosie własnym, pieczarki, ser gouda, oregano, bazylię, a na 2 połowę: cebulę, pieczarki, paprykę czerwoną, kiełbasę peperoni, ser gouda, oregano i bazylię. Gotowe pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 -12 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy pizze jeszcze jakieś 5minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pizza Domowa na Grubym Cieście (strona 1 z 1)  
leonora5@tlen.pl

leonora5@tlen.pl
offline

2011-02-06 20:25
Zrobiłam i pyszna.wprost idealna pyszne ciasto .dzięki przepis super!
Skomentuj
Oceń:
0
Aurora

Aurora
offline

2011-02-16 21:37
mmmmmm... prawie jak moja ;-P piwo ? super pomysł ! zapraszam do mnie na www.blogczekolady.blogspot..com
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pizza
Pizza rzeźnicka Pizza z aromatycznymi kurkami Pizza z dynią i chorizo
Pizza z serowym brzegiem Mini pizze z grzybami Pomidorowa pizza z grilla
Pizza na cienkim cieście jogurtowo - śmietankowym Pizza z szynką, pomidorami i cebulą Pizza z serami i rukolą
Pizza Eli z kurczakiem Domowa pizza z piekarnika Pizzerki z baleronem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane