pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pizza dwupleśniowa ze szpinakiem i salam

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pizza z serami pleśniowymi, z salami, oliwkami i papryką

Pizza dwupleśniowa ze szpinakiem i salam Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza dwupleśniowa ze szpinakiem i salam

 

Sposób przygotowania:

Pizza dwupleśniowa ze szpinakiem i salam
Rozpościeramy na blaszce ciasto do pizzy (ja zrobiłem je wg przepisu „https://gotujmy.pl/ciasto-pomidorowe-do-pizzy,przepisy,160600.html”). Spód smarujemy odrobiną oleju z zalewy z suszonych pomidorów. Keczup mieszamy z ziołami prowansalskimi. Tak przygotowany sos nakładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Następnie układamy listki szpinaku. Na to rozrzucamy kawałki serów pleśniowych: camemberta i gorgonzoli. Na wierzch kładziemy plasterki salami. Rozrzucamy też kawałki pokrojonych oliwek i papryki czerwonej. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Pieczemy kilkanaście minut. Smacznego.
Pizza dwupleśniowa ze szpinakiem i salam
Z keczupu i ziół robię sos pomidorowy
Pizza dwupleśniowa ze szpinakiem i salam
Sosem smaruję ciasto i układam liście szpinaku
Pizza dwupleśniowa ze szpinakiem i salam
Następnie posypuję pokruszonymi serami pleśniowymi
Pizza dwupleśniowa ze szpinakiem i salam
Do dodaniu reszty składników zapiekam przez kilkanaście minut