zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pizza dyniowa na cieście pszenno - żytnim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Jest to pizza o mocnym dyniowym smaku z lekką nutką pomidora i wędliny. Na grubym cieście pszenno - żytnim. Wieczorem trudno już o ładną fotkę więc ta nie jest rewelacyjna.

Pizza dyniowa na cieście pszenno - żytnim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza dyniowa na cieście pszenno - żytnim

 

  • 125 g mąki żytniej typ 2000
  • 125 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 1/2 szk ciepłej wody
  • 250 g dyni
  • kilka plasterków kiełbasy szynkowej
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • przyprawa do pizzy
  • wędzona papryka
  • 50 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pizza dyniowa na cieście pszenno - żytnim
Drożdże wymieszać z cukrem do płynnej konsystencji w misce. Wlać do nich wodę, dodać sól i wymieszać. Potem wsypać obie mąki, lekko wymieszać drewnianą łyżką a na koniec wlać olej i wyrobić ciasto. Zostawić je pod przykryciem do podrośnięcia. Gdy podwoi objętość wyrobić ponownie i rozłożyć na dowolny naczyniu. Może to być blaszka lub tak jak u mnie duży talerz ceramiczny. Na cieście rozsmarować ketchup. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozsypać ją na cieście, oprószyć przyprawą do pizzy. Na dyni rozłożyć pokrojone na pół plasterki wędliny a na środek pokrojonego w plastry pomidora. Na wierzch zetrzeć żółty ser, posypać wędzoną papryką i ponownie przyprawą do pizzy. Zostawić pizzę do lekkiego podrośnięcia ciasta i wstawić naczynie z pizzą do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Pizzę przed podaniem można polać ketchupem.
Pizza dyniowa na cieście pszenno - żytnim
Etap 1 na cieście rozłożyc startą dynię .
Pizza dyniowa na cieście pszenno - żytnim
Etap 2 potem wędlinę i pomidora pokrojonego w plastry
Pizza dyniowa na cieście pszenno - żytnim
Etap 3 posypac startym serem i przyprawami